Onnistunut kylpyhuoneremontti

janne-ijas

Rakennusten yleinen korjauskohde on märkätilat, kuten kylpyhuone, sauna, pesuhuone tai kodinhoitohuone. Märkätila on määritelty huonetilana, jonka lattiapinta on tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiina ja jonka seinäpinnoille voi normaalissa käyttötilanteessa roiskua tai tiivistyä vettä. Märkätilojen kosteusrasituksesta johtuen suihkutiloissa käytetty vesi on yleinen kosteusvaurioiden aiheuttaja.  

VEDENERISTEEN TEKNINEN KÄYTTÖIKÄ 

Rakennuksen kunnon ja arvon ylläpitämiseksi märkätiloille on aiheellista tehdä korjauksia viimeistään muutaman vuosikymmenen jälkeen. Nykyisin käytettävillä vedeneristeillä tekniseksi käyttöiäksi oletetaan noin 25 vuotta, jonka jälkeen vedeneristeet on syytä taas uusia. Korjausrakentamista tehtäessä korjaamista ohjaavat hyvä rakennustapa eli nykyiset rakentamisen määräykset, asetukset ja ohjeet. 

TYÖN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 

Kylpyhuoneiden, pesuhuoneiden, saunojen ja kodinhoitohuoneiden korjaus ja remontointi on monivaiheinen työ, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa tulee ottaa moneen yksityiskohtaan huomiota. Näin ollen työn edetessä on paljon asioita, mitkä voivat mennä huonolla suunnittelulla ja toteutuksella pieleen. Harmittavinta tilanne on esimerkiksi silloin, kun suihkuvesi ei valu kunnolla lattiakaivoon vaan vettä lammikoituu lattialle juuri valmistuneessa kylpyhuoneessa. Korjaustyöt tulee suorittaa nykymääräyksien mukaisesti. Suunnittelutyön tekeminen tiukkaan kilpailutetuissa urakoissa jää yleensä tilaajan tarjouspyyntöön tehtäväksi. 

MÄRKÄTILATÖIDEN VALVONTA 

Laadukkaan ja onnistuneen korjausrakentamisen toteuttamiseksi varmin tapa nimetä korjaustyölle pätevä valvoja, jolla on esimerkiksi VTT/Eurofins myöntämä märkätilatöiden valvojan sertifikaatti. Valvojan tulee dokumentoida työmaista tärkeitä työvaiheita, käytettyjä tuotteita, arvioida työmaaolosuhteita ja ottaa valokuvia raportin liitteeksi. Näin korjaustyöstä saadaan jäämään arvokasta tietoa huoltokirjaan ja työn laatu voidaan todeta myös jälkikäteen. Taloyhtiöllä on oikeus käyttää ulkopuolista valvojaa kunnossapito- ja muutostöissä. AOYL § 

TYÖN LAATUVAATIMUKSET 

Rakentamisessa noudatetaan lähtökohtaisesti Rakennustiedon julkaisemia rakentamisen yleisten laatuvaatimusten (RYL) luokkaa tavanomainen, jos muuta ei ole sovittu. Laatuvaatimukset koskevat työjäljen toleransseja ja valmiin pinnan ulkonäköä. Epäselvissä tapauksissa perustellun ja puolueettoman lausunnon antaa HTT-Tavarantarkastaja. 

MÄRKÄTILAN PINNAT 

Märkätilan lattia- ja seinäpintoina toimii yleensä laatoitus tai muovimatto ja -tapetti. Kylpyhuoneremonttia sekä muuta märkätilojen korjausta pystyy tekemään eri laajuuksissa. Kevyimmillään kylpyhuoneremontti on laatoille tehtävää pinnoitusta, uusi laatoitus vanhojen laattojen päälle tai paikkakorjauksia. Näillä korjauksilla ei saada vielä kuntoon vedeneristekerrosta. Kylpyhuoneremontissa tulee yleensä tehdä vähintään vedeneristeiden kunnostus eli purkutyöt kiviainespintoihin tai runkoon saakka, uudet pohjatyöt, vedeneristys ja laatoitus. Märkätilamuovimatto ja -tapetti toimii sekä vedeneristeenä että valmiina pintana. PURKUTYÖT Purkutöiden valmistuessa tulee aina varmistua, etteivät rakenteet ole päässeet kastumaan eli ovat pinnoitettavissa, eikä kosteusvauroita ole päässyt syntymään. Ainoa varma tapa kosteustilanteen varmistamiseen on rakennekosteusmittaus, jonka mittapisteet arvioidaan pintakosteusmittauksen perusteella.

KYLPYHUONEREMONTIN LISÄTYÖT

Lisäkustannuksia kylpyhuoneremontissa aiheuttaa monesti laatoituksen lisäksi tehtävät rakennustyöt, sekä sähkö- ja putkityöt eli LVIS ja niihin tehtävät muutokset. Kylpyhuoneremontin yhteydessä on yleensä aiheellista tehdä märkätilojen sähköt vikavirtasuojatuiksi, uusia lattiakaivo, tarkistaa ilmanvaihdon toiminta ja tehdä pesukoneelle vesi- ja viemäröintipisteet, jos näitä ei vielä ole. Muita mahdollisia lisäkuluja ovat vesikalusteiden uusiminen, paneelikaton asennus, rakenteiden kuivaus, kosteusvaurioiden korjaus, lattialämmityksen asentaminen, kalusteet ja varusteet sekä esteettömyyden huomiointi.

KIRJALLISUUTTA KYLPYHUONEREMONTISTA 

Aineistoa Hyvän rakennustavan määrittelemiseen: 

  • 782/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta 
  • SisäRYL 2013 rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset : 
  • Talonrakennuksen sisätyöt RIL 107-2012 
  • Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet RT 84-11093 
  • Asuntojen märkätilojen korjaus RT 84-10759 Märkätilojen rakenteet 

Voit halutessasi tilata sähköpostiisi kylpyhuoneremonttiesitteemme, johon olemme koonneet lattiapinta-alaltaan 4 m2 kokoisesta mallikylpyhuoneesta hintatietoja vedeneristeiden ja laatoitusten korjaukselle, sekä hintatietoja mahdollisille lisätöille. 

Voit myös pyytää yksityiskohtaisen ja tarkan tarjouksen kylpyhuoneremontista jättämällä tarjouspyynnön kotisivujemme kautta, soittamalla tai lähettämällä tarjouspyynnön sähköpostiin.

Vahinkokartoitus kokemuksella asiantuntijalta

Samanlaiset artikkelit

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
29.07.2021

Hyväksymällä sallit pääsyn kolmannen osapuolen tarjoamaan palveluun https://www.kiat.fi/